Hinner du låta bli att stanna upp?
 

Kan det vara så att du skulle hinna mer, om du ibland stannade upp och lyssnade på dig själv och andra? Reflekterade över vad som är riktigt viktigt. Eller bara tog några djupa andetag, och kände efter?
 
Google vill fortsätta att vara ett innovativt företag, med medarbetare som inte bara rusar fram, utan stannar upp och tänker. Search Inside Yourself (SIY), det uppskattade programmet för ledar- och medarbetarutveckling, som föddes och utvecklades på Googles har sålts till många stora världsföretag, bl a SAP, LinkedIn och Salesforce. Nu finns det också i form av öppna kurser i Sverige.
 
Search Inside Yourself bygger ihop Emotionell intelligens, Neurovetenskap och närvaroträning (mindfulness), så vi på BrainPartner känner oss hemma där. Hjärnan är i centrum.
 
SIY refererar till forskning om att våra tankar i genomsnitt 47 % av tiden vandrar planlöst omkring, att vi går på autopilot och gör som vi alltid gjort – omedvetet. Dessutom har
70 % av våra ledare regelbundet svårt att hålla koncentrationen uppe på möten, och bara 2 % av oss frigör regelbundet tid för att öka vår personliga produktivitet.
 
När IDG gör prognosen att mängden information i världen de närmaste två åren kommer att fördubblas, är det inte konstigt att många av oss känner oss stressade, att vi upplever att allt går litet för fort nu. På något vis hänger den här forskningen och prognosen ihop, eller hur?
 
På BrainPartner vill vi visa vägen till modeller och arbetssätt som hjälper dig att fungera som ledare och medarbetare i detta snabbt föränderliga landskap. Såsom SCARF-modellen från modern hjärnforskning, som minskar oro-tiden och skapar tryggare och därmed förändringsbenägna organisationer, Lägereldsfaktorn om hur vi i olika kommunikation kan tillämpa det som gör samtalet kring en lägereld så bra och NÖHRA, planeringsmodellen som ökar känslan för det önskade läget och därmed ger bättre odds för att du ska lyckas hela vägen.
 
Själv kan du precis nu ta ett första steg till en bättre balans mellan den hastighet och den återhämtning som din hjärna behöver:

Känn att du är här och nu genom att ta ett djupt andetag. Känn hur luften dras in genom näsan, stanna till, blås sedan ut.
Ta nu ett nytt djupt andetag, och känn efter hur det känns i din kropp. Gör en lång utandning.
När du drar ett tredje djupt andetag, låter du din tanke stanna i vad som är riktigt viktigt just nu. Andas ut och ta ett steg i den riktningen!  
 
Andris Zvejnieks

Kommentera gärna: